Assalammualaikum semua syukur pada Allah dengan kerahmatanNYA dapat kita berkongsi dalam alam maya ini lagi, mudah-mudah hari ini memberi kita satu kesedaran betapa hebatnya Yang Maha Kuasa dan hati yang sentiasa bersama denganNYA. Jadikan hati ini hati yang hidup yang merupakan tempat pandangan Allah di bumi ini dan tempat terpancarnya cahaya Allah.

“ Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu tetapi Allah melihat kepada hati kamu.”

Firman Allah dalam surah Al Syu’ara ayat 88 – 89:

“Pada hari kiamat nanti, harta dan anak-anak tidak berguna kecuali orang-orang yang datang menemui Allah dengan hati yang sejahtera.”

Hati kita perlu ditarbiyah atau dididik sungguh-sungguh supaya menjadi:
• hati yang hidup
• hati yang sentiasa ada hubungan dengan Allah
• hati yang yakin bahawa kita akan bertemu Allah
• hati yang yakin bahawa Allah akan mengira segala amalannya
• hati yang sentiasa mengharap rahmat Allah
• hati yang takut azab Allah Subhanahu Wata’ala

Bermula dari hati ...... maka Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum melainkan kita ubah apa yang ada dalam hati kita.

Ini rahsia kejayaan Madrasah Rasullulah SAW di mana Rasullulah orientasi hati para sahabat beliau dengan:
• iman kepada Allah
• iman kepada prinsip-prinsip keimanan yang lain

Ahkirnya Allah uji iman mereka maka akan lahirlah orang-orang beriman kepada Allah. Panggilan, wahai orang-orang beriman dalam al-Quran pada mulanya ditujukan kepada generasi yang mulia ini kepada hati yang beriman, hati yang hidup setelah melalui tarbiyah Rasullulah SAW.

Hati yang hidup ini apabila melihat alam ini itu adalah ciptaan Allah, bukan saja merasai bahawa semua ini dijadikan oleh Allah tetapi menBesar, mengAgong dan menDaulatkan Allah Subhanahu Wata’ala.

Firman Allah dalam surah Al Imran ayat 191:

“ Ya Allah, tidak kamu jadikan semua ini sia-sia dan percuma. Maha Suci Engkau dan lindungilah kami dari azab neraka.”


Allah mengingatkan orang-orang beriman dalam firmanNya surah Al Hadid ayat 16:

“Belumkah datang masanya bagi orang-orang yang beriman untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka). Janganlah mereka seperti orang-orang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanaya kemudian berlakulah masa yang panjang atas mereka , lalu hati mereka menjadi batu.”

Marilah kita memohon perlindungan Allah dari hati yang keras dan mata yang tidak pernah menitis air mata dan memohon bantuan Allah agar menjadikan kita hati yang hidup.... buat memakmurkan bumi Allah ini bagi memenangi mardhotillah.


Hari ini merupakan telah genap 2 bulan anakanda ‘Ammar kembali menemui Illahi, tetapi pemergiannya bukanlah sia-sia kerana dengan peristiwa ini telah banyak merubah hati ummu dan keluarga. Ummu masih segar kerinduan kepadanya, pemergiannya banyak menyebabkan hati ini mudah tersentuh, lebih sensitif dengan kematian, sayang kepada kehidupan ini, mudah menanggis, terasa untuk menuntut ilmu dan banyak lagi yang tak dapat nak diceritakan disini. Pemergiannya terasa benar persepsi-persepsi takut ini, takut itu telah berubah, kita kena yakin bahawa sesuatu perkara yang berlaku itu adalah kehendakNya, kita sebagai manusia hanya boleh berusaha dan selebihnya berserahlah kepada Allah.

Sedikit perkongsian tentang alam Roh (Ibnu Qayyim):

Telah berkata Ibnu Abdil-Bar, telah sabit daripada Nabi SAW bahawasanya baginda bersabda:

"Tiada seorang muslim yang melalui kuburan temannya yang dikenalinya di dunia, lalu dia memberi salam kepadanya, melainkan Allah akan mengembalikan roh si mati di dalam kuburan itu untuk menjawab salamnya."


Telah diriwayatkan oleh daripada bicara Siti Aisyah r.a. bahawasanya dia telah berkata: Telah bersabda Rasullulah SAW:

" Tiada seorang pun yang datangmenziarahi kubur itu, melainkan tuan punya kubur itu akan merasa gembira, sehingga si penziarah itu pergi."Sudut kenangan anakanda untuk meringankan rasa rindu terhadapnyaCita-cita anakanda 'Ammar untuk syahid seperti Ammar Yaseer


Di sini disisipkan gambar kenangan yang diambil bersama-sama sahabat anakanda ‘Ammar yang telah menziarahi rumah ummu pada 7 Ogos 2009 yang lepas. Mereka datang daripada seluruh Malaysia. Diucapkan jazakummullah kepada antum semua kerana sudi ziarah kami sekeluarga dengan buah tangan yang bermacam-macam dibawa. Mudah-mudahan antum semua berjaya dalam pelajaran dan mencapai cita-cita menjadi doktor yang beriman, INSYAALLAH.